Raad van State

woensdag 11 februari 2015

Den Haag – De Raad van State zal waarschijnlijk enkele maanden nodig hebben om te oordelen over de vergunning voor de bouw van de hypermarkt op Eeserwold langs de A32 bij Steenwijk.

De juridische schriftgeleerden van de Raad zijn hard nodig om te weten hoe provinciale regels moeten worden uitgelegd.

De vele Steenwijker middenstanders en hun advocaten zien daarin hun laatste kans om de komst van de hypermarkt tegen te houden. Hun hoger beroep diende woensdag bij de Raad in Den Haag.

Artist impression

Met een ‘artist impression’ van wat de hypermarkt kan worden, zette middenstander Jeroen Huisman de Raad flink aan het twijfelen. Hij liet een diaserie maken op basis van wat projectontwikkelaar Focus Retail aan toekomstige huurders vertelde over de inrichting. De diaserie is volgens Huisman en advocaat Siebrand Maakal een verbeelding van wat de gemeente toelaat: een soort winkelcentrum met vele counters waar kan worden afgerekend.

Optreden

De advocaat van de gemeente verklaarde dat dit zeker niet de bedoeling is en dat de gemeente daartegen zal optreden. Maar een van de rechters van de Raad vroeg of dit wel mogelijk is. Omdat de hypermarkt in het bestemmingsplan nauwelijks is omschreven, is het ook moeilijk om vast te stellen wat daar nu wel of niet onder valt.

Provinciale verordening

En dan is er nog de provinciale verordening die winkels op een bedrijventerrein verbiedt. Volgens de middenstanders en de provincie had de gemeente zijn bestemmingsplan voor Eeserwold daarop moeten aanpassen. Was dat tijdig gebeurd, dan had de vergunning voor de hypermarkt niet verleend kunnen worden. Vanwege die nalatigheid is de nu verleende vergunning voor de hypermarkt onterecht afgegeven, vinden de bezwaarmakers.

Twijfels

Maar de advocaat van de gemeente wuift dit argument weg. Zijn standpunt is dat dit bestemmingsplan niet hoefde te worden aangepast aan de provinciale verordening. Het is nu aan de Raad van State om te zien of die uitleg klopt. De rechters van de Raad lieten wel duidelijk hun twijfels daarover zien.

Uitspraak waarschijnlijk over 12 weken

Bron: Steenwijk Courant