De Vesting

maandag 24 november 2014

Vestingstad Steenwijk is het kloppende winkelhart van de regio. Stadsgrachten, het stratenpatroon en de stadswallen herinneren aan het roerige verleden van de stad. De contouren van de vestingstad zijn prachtig zichtbaar tijdens een wandeling over de steile stadswallen van de stad. Met aan de ene kant de binnenstad en aan de andere kant de stadsgracht. Tijdens de Tachtigjarige oorlog was Steenwijk een decennium lang in handen van de Spanjaarden. Het beleg en ontzet van Steenwijk is de belangrijkste historische gebeurtenis. Het ontzet was een heldendaad van Johan van den Kornput. Zijn bronzen standbeeld waakt nu over de Oosterpoort.

Middeleeuwse Vestingfeesten
Dat de stad het decor was van veel oorlogen was is rondom de sfeervolle markt nauwelijks nog voor te stellen. Prachtige panden en karakteristieke gevels rondom het marktplein vormen de historische binnenstad. Hier vinden ’s zomers op de woensdagen zes Vestingfeesten plaats met elk een eigen thema. Traditioneel is het eerste Vestingfeest in middeleeuwse sferen. Elk Vestingfeest heeft ’s morgens vroeg de kindervrijmarkt op en rond het plein van de Grote of Sint Clemenskerk en de braderie overdag. ’s Avonds wordt het afgesloten met een gezellig muziekfeest met aansprekende artiesten en bands.

Naast de zomerse Vestingfeesten worden er het hele jaar door volop activiteiten en evenementen georganiseerd. Voor dit jaar is de agenda weer goed gevuld met twee jaarmarkten, voorjaarsbraderie, kunstmanifistatie Art Explosion, Stone City Run, boekenmarkt, wielerspektakel, Nacht van Steenwijk, Kopje Cultuur en Dickens in Steenwijk. Daarnaast is er volop gelegenheid om te (fun)shoppen. M.i.v. 1 januari 2015 gratis parkeren, een variëteit aan winkels en acht koopzondagen maken van Steenwijk het aantrekkelijke winkelhart van de regio. Een bezoekje aan de Stallen van Spijkervet waarin kleine winkels en ambachten zijn uitgestald is uniek. Het grote pand aan de Kalverstraat herbergt de authentieke paardenstallen van Spijkervet en dateert uit 1905. Het is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag en tijdens de Vestingfeesten.

Adembenemende cultuur en historie
Het beklimmen van de 87 meter hoge Steenwijker Toren en bezoek aan de drie musea maken een bezoek aan de vestingstad compleet. Vanaf de op een na hoogste toren van Nederland is het uitzicht over de stad en de wijde omgeving werkelijk adembenemend. Meer cultuur en historie vindt u bij de musea in de binnenstad. Vanuit het Stadsmuseum aan de Markt worden het hele jaar door historische stadswandelingen gemaakt. Het nabij gelegen Kermis- en Circusmuseum is uniek en de enige in Nederland. Liefhebbers van beeldhouwwerk zijn welkom in het Hildo Kropmuseum. Dit museum laat de bijzondere beeldhouwwerken van de bekende kunstenaar Hildo Krop zien. Het is gevestigd in de Jugendstilvilla Rams Woerthe met aangrenzend een stadspark in Engelse landschapsstijl.

Buitend de vestingstad mag een wandeling door de bossen van de 26 meter hoge Woldberg en landgoed De Eese niet ontbreken. Beste uitzicht biedt de hoge uitkijktoren. Vanaf daar zijn de landschapselementen als houtwallen, holle weggetjes, gras- en bosland goed te zien.